Skapa blogg, gratis bloggdesign, enkel marknadsföring, SEO samt tjäna pengar på bloggen - allt i ett och mycket mer!

fredag 17 juni 2011

Bilder för intressant innehåll för besökarna

Att lägga in bilder skapar automatiskt ett mer intressant innehåll för dina läsare eftersom en bild säger mer än tusen ord. Bilder kan styrka texten, göra innehållet lättare att ta till sig, är mer estetiskt tilltalande och skapar mervärde. Det finns många olika källor från vart du kan ta bilder. Bästa bildkällan är att ta dina egna kamerabilder och lägga upp dem. Bloggverktygen oc h hemsideverktygen har alla enkla sätt att ladda upp bilder på nätet genom att leta reda på bilderna på din dator. Bilder får då en egen bild-url som du kan använda för att visa endast den bilden. Du kan lägga upp dina egna bilder på olika webbalbum och utnyttja den funktionen för att lägga upp bilderna ifall du vill använda dem till olika användningsområden. Du kan alltså tillexempel ta en av dina egna bilder som den nedan och ladda upp med bloggspot egna uppladdning. Bilden får då url:en som är nedanför bilden. Du kan även lägga upp bilden via Flickr, Picasa eller kanske Google site för att ha bilden tillgänglig någonannanstans och får då den andra url:en nedanför bilden (den långa från google site) som du sedan lägger in i blogspot och laddar bilden därifrån. Ska du återanvända bilderna kan det dock vara en fördel att utnyttja blogspots egen uppladdning eftersom du då enkelt kan utnyttja det befintliga albumet på bloggen genom att välja "Infoga bild" och sedan ta "Från den här bloggen"




Korten du själv tagit är ofta ganska stora och kan ta tid att ladda. De kanske inte heller är särskilt optimerade för det syfte du tänkt och använda dem i. Det kan då vara värt att redigera bilderna med ett valfritt redigeringsprogram. Du kan dels använda det befintliga paint för att klippa och klistra i bilden. Du kan även använda word för att lägga in lite snygga effekter som en ram på sniskan eller liknande och sedan kopiera över hela bilden till paint. Powerpoint är ett annat bra verktyg när du vill ha snygga pilar och liknande som du sedan enkelt kan kopiera över till paint för att skapa en bild. Men det bästa bildredigeringsverktyget är förstås Adobe photoshop som ger dig möjligheten att fullt ut kontrollera dina bilder så länge du har kunskapen. Du behöver dock inte vara någon mästare på photoshop för att utnyttja det effektivt. Dels kan du testa dig fram men framförallt kan du krympa storleken på bilderna utan att förlora kvalitet på bilderna genom att välja Save for web and devices. Där kan du ändra filformat och annat eftersom vissa uppladdningar kan kräva att du ska använda ett specifikt filformat. Använd tillexempel .png om du vill ha transparenta (genomskinliga) bilder där det är tillexmpel vitt.

Bild ändrad i word och kopierad till paint

Nu kanske det inte är rimligt att ta kort och redigera alla bilder du vill ha på din blog/hemsida. Då kan du enkelt hämta bilder på webben men akta så du inte bryter mot upphovsrätten som gäller för alla bilder. Visst kan du fråga först eller chansa men det kan bli dyrt. Själv brukar jag använda företagsloggor och produkter fritt eftersom det flesta företag ändå uppskattar gratisreklam, men man ska ändå veta om riskerna så var försiktigt med att prata illa om ett märke och använda deras logga.  För att vara på den säkra sidan finns det vissa sajter som tillhandahåller gratis bilder på nätet som jag brukar använda mig utav. Dessa är bland annat.
Du kan även lägga in lite mer interaktivitet i dina bilder genom att till exempel lägga in en Slide från websidan med samma namn, är jättenkelt och finns flera effekter att välja mellan och resultatet kan bli detta:

kommer

 Du kan även utnyttja en bild som en länk genom att ändra på bildens href i htmlkoden enligt följande:

<a href="SIDA SOM DU VILL LÄNKA TILL" target="_blank"> <img src="BILDENS LÄNK(ÄNDRA EJ)"> </a>



Lärt dig något om hur man skapar, designar och tjänar pengar på din blogg eller hemsida? Gillar du inlägget får du gärna Twittra, gilla på Facebook, posta på Pusha, länka eller kommentera inlägget.

0 kommentarer: