Skapa blogg, gratis bloggdesign, enkel marknadsföring, SEO samt tjäna pengar på bloggen - allt i ett och mycket mer!

torsdag 9 juni 2011

Innan du börjar blogga/skapar hemsida

Val av ämne och sökord för enklare SEO


Innan du börjar blogga måste du bestämma dig för ett ämne du vill skriva om. Ska du bara skriva om ditt liv som en dagbok är det bara att sätta igång och många utav tipsen på den här sidan kommer ändå inte vara applicerbara för dig. Att lyckas med att blogga enbart om sitt liv är svårt och många tröttnar redan efter endast ett par veckor. Därför är det viktigt att hitta ett ämne som du brinner för och kan tänkas skriva hundratals intressanta inlägg om de kommande åren. Du behöver även vara rätt kunnig inom det området samt vara villig att ta till dig ny information. Att ha en utbildning eller liknande att trycka på är inte heller helt fel när man marknadsför bloggen, men inte nödvändigt.

Efter att du valt ämne så behöver du välja sökord för bloggen eller hemsidan. Det är väldigt viktigt att du väljer ut relevanta sökord för din blogg eller din hemsida för att sökmotorerna ska kunna hitta dig. Fel val här kan kosta många potentiella besökare vilket kan vara ödesdigert för ett litet företags webbsida till exempel. Ett bra hjälpmedel för att hitta bra sökord är Google Keywords som visar hur många som söker på just de orden du valt, populära och användbara synonymer samt hur stor konkurrensen är om just de orden.

När jag startade min blogg ville jag i en kategori som var döpt till ”Gymma hemma” ha de två orden som främsta sökord. Märkte dock snart att dessa sidor inte var särskilt populära när alla mina inlägg innehöll rubriker med ett innehåll på ”Hantlar för att gymma hemma” o.s.v. Efter lite sökande på Google Keywords upptäckte jag att nästan ingen sökte på orden gymma hemma, men däremot styrketräna hemma var mycket populärat så det vara bara att börja ändra om i inläggen och nu har jag mycket fler träffar på de inläggen.
Det är även viktigt att du använder sökorden i din titel på webbsidan att döpa din blogg till ”Kalles blogg” när den handlar om tv-spelsrecensioner blir inte särskilt givande medan däremot ”Tvspelsbloggen” troligtvis är ett bättre val. När det kommer till hemsidor för företag är det dock viktigt att titel är namnet på företaget men att du placerar ut sökorden i rubriker och underrubriker.

Ett exempel på hur jag tittade upp olika sökord samt sökte på dem för att se lite hur jag skulle lägga upp namnet på bloggen samt inläggens namn. Även om konkurrensen är låg så är det alldeles för många sökresultat för att vara riktigt lönsamt. Helst vill du ha en 15-20 tusen sökningar med låg konkurrans och bara ett hundratal resultat, hittar du ett sådant sökord har du en guldgruva för att få besökare till din blogg eftersom det är relativt lätt att ta sig till toppen av sökresultaten och de första sökresultaten som personer klickar sig fram.

Sökord
Antal sökningar
Konkurrans
Antal resultat
Hur man bloggar
9 900
Låg
12 miljoner
Blogg design
50 000
Låg
3 miljoner
Gratis bloggdesign
18 000
Låg
400 000
Bloggdesign
33 000
Låg
1,6 miljoner
Designa blogg
12 000
Låg
1,9 miljoner
Blogga gratis
22 000
Låg
9 miljoner
Gratis bloggar
18 000
Mellan
63 miljoner
Gratis saker
12 000
Mellan
600 000
Blogpspot
200 000
Låg
2 miljarder
Blogger
30 000
Låg
1,2 miljarder

Hemsida och blogg design – viktiga beslut för professionella bloggar och webbsidor


Kan vara bra att tänka på sin design innan du börjar blogga och göra klart för dig hur allt ska se ut. Skissa upp olika kategorier du kan placera dina inlägg i, vilken typ av information som ska presenteras och även göra egna textmallar så att din blogg eller webbsida följer en enhetlig struktur som både gör den mer professionell och enklare för läsaren samtidigt som den förenklar ditt arbete när du väl sätter igån med bloggandet eller kodandet.


Word – ett verktyg att räkna men framförallt skriva med


Att skriva alla sina inlägg i word innan du publicerar dem har flera fördelar.

·         Du kan skriva inläggen när du vill för att sedan schemalägga publicering
·         Du behöver inte ha internetuppkoppling
·         Bättre rättstavningsprogram i word
·         Lättare att formatera texten (rubriker, textensnitt, storlek och liknande följer ofta med)
Själv skriver jag alla mina seriösa inlägg i word innan och har flera på lager till min blogg. Skrev hela den här sidan klart i word innan jag ens började skapa den. Satte upp all design med rubriker och underubriker, kategorier och liknande med hjälp av Word vilket förenklade arbetet med sidan avsevärt. Att ha en strategi när du bloggar är viktigt.


Har du inte Word - skaffa det!

Lärt dig något om hur man skapar, designar och tjänar pengar på din blogg eller hemsida? Gillar du inlägget får du gärna Twittra, gilla på Facebook, posta på Pusha, länka eller kommentera inlägget.

0 kommentarer: