Skapa blogg, gratis bloggdesign, enkel marknadsföring, SEO samt tjäna pengar på bloggen - allt i ett och mycket mer!

fredag 10 juni 2011

Val av bloggverktyg

Bloggsidornas bloggverktyg erbjuder tjänster som en gratis underdomän (namnet.bloggverktyget.com) samt att vissa även erbjuder dig en egen domän (www.namnet.se) för en viss summa pengar. Många bloggverktyg lägger in reklam på din blogg som du inte får betalt för utan istället får betala för att slippa, andra förbjuder reklam medan vissa ger dig friheter att själv lägga upp reklam och tjäna pengar på reklamen. Vissa tjänster erbjuder även en viss mån av community kring sin tjänst vilket är bra för att locka mer besökare inom samma intresseområde som dig.  De flesta tjänster låter dig även enkelt ta en backup på din blogg eller exportera den vilket kan vara värt att göra emellanåt då bloggsidan kan lägga ner helt plötsligt. Du kanske även vill byta bloggverktyg och då är detta byte möjligt. 
 

Vanliga bloggverktyg


Blogspot, även känt som blogger är det bloggverktyg som jag använt mig utav efter att ha kollar runt på en del olika eftersom jag kom fram till att det var det bästa. Via blogspot eller blogger är det enkelt att starta upp en blogg om vad du vill, du har tillgång till att lägga in både html-kod och din egen reklam/banners från affiliates. Du får ha hur många bloggar du vill och det finns många olika möjligheter till att enkelt ställa in bloggen efter dina preferenser och mer presenterar jag i den här guiden. Vill du senare skaffa dig ett eget domänamn kan du enkelt göra så för endast 10 dollar per år vilket motsvarar 60-70 kronor. Tyvärr erbjuder de inte .se än men .com är en väldigt accepterad domän i Sverige. Det är utifrån blogger många utav de specifika kodexemplen i den här guiden riktar sig men det borde inte vara så svårt att föra över dem till antingen Wordpress, vanlig kodning eller andra bloggverktyg så länge du har tillgång till att kunna ändra html-koden.

Varför jag gillar Blogspot:
 • Gratis
 • Tillåter egen reklam
 • Egen domän för 70 kr
  Joddler.se
  Joddler är ett bloggverktyg med fokus på produkter inom alla områden du kan tänka dig. Tanken är att du ska dela med dig av ditt brinnande intresse för produkter och dela med dig av informationen du har. Du står för inköp av produkt, test och material men du får även rätten att lägga up reklam som du vill på bloggen samtidigt som det finns möjlighet till att få betalt för att blogga av Joddler. Handlar din blogg om produkter kan detta vara det bästa alternativet för din del.

  Bloggplatsen är ett gratis bloggverktyg som är lätt att använda men som kommer med reklam på sidan. För att få ett reklamfritt konto kostar det ca 20 kr i månaden men det råder en bra community känsla över bloggtjänsten och dina inlägg pushas ut på framsidan och det finns 100 000 registrerade användare.

  Blogg.se bygger på en enkel plattform som vissa anser vara för enkel. Även här finns en bra communitykänsla och du kan koppla ett gratis domännamn till din blogg, dock kostar .com de sedvanliga tiorna samt att även här får du betala för ett reklamfritt konto.

  Wordpress

  Wordpress är det verktyg många seriösa bloggare använder. Det finns lite olika varianter av wordpress. Dels har du gratisverktyget som fungerar som de övriga bloggtjänsterna och finns på  wordpress.com. Det finns även en mer avancerad variant där du behöver tillgång till ett eget domännamn samt ett webbhotell. Den avancerade varianten av wordpress är dock mycket bättre och du får helt fri tillgång till att designa din blogg eller även hemsidor om du så vill och kan fritt lägga upp reklam och plugins. Programmet är gratis att ladda ner på wordpress.org . Men du måste som sagt ha tillgång på ett webbhotell som klarar av wordpress. Det finner du på antingen Loopia eller Binero

  Länkar


  Ämnesspecifika bloggar


  Det finns måna ämnespecifika bloggverktyg därute som riktar in sig på en viss typ av läsare. Dessa bloggar kan vara anknytna till vissa forum, tidningar eller företag och har skapat dessa bloggverktyg för att kunna marknadsföra sig själva men även skapa mer interaktivitet med dina kunder. För det mesta är dessa bloggverktyg inte särskilt kraftfulla och du får troligtvis inte sätta upp din egen reklam och har mindre kontroll över designen. Men dessa verktyg har en stor fördel gentemot andra bloggverktyg och det är att du snabbt når ut till en fokuserad läsarskara inom just ditt ämne samt gratis marknadsexponering till din läsargrupp via bloggverktyget. Skriver du om ett specifikt ämne kan det vara värt att överväga att utnyttja dessa bloggverktyg om att nå ut till rätt läsare är målet. Verktygen är ju gratis att använda så inget hindrar dig från att starta en blogg på genom dessa sidor för att skapa marknadsföring till din blogg vilket jag sett vissa bloggar göra.

  Några exemepl på webbsidor som tillhandahåller dessa bloggverktyg är:

  Gamereactor –spelskribent
  Fighter  – kampsportare
  Fitnessguru  – styrketräning
  Mama  – mammor


  Lärt dig något om hur man skapar, designar och tjänar pengar på din blogg eller hemsida? Gillar du inlägget får du gärna Twittra, gilla på Facebook, posta på Pusha, länka eller kommentera inlägget.

  0 kommentarer: