Microsoft Visual Web developer 2011
Microsoft Visual Web developer 2011 – Ett väldigt bra och relativt enkelt program som är helt gratis att ladda ner och och registrera sig på där du kan bygga riktigt avancerade webbsidor från grunden. Som bloggare kan du utnyttja programmets splitview funktion där du skriver in kod som du direkt får se hur den ser ut, eller skriver in som i ett vanligt worddokument och programmet producerar html-koden åt dig. För den händige som är intresserad av att bygga ihop sin egen sida rekommenderar jag ASP.NET, en väldigt utförlig bok för den som är intresserad av att programmera oavsett nivå.
Firebug
Firebug - Firefox, en av de största webbläsarna har ett användbart pluginprogram som heter Firebug där pluginet låter dig se html-koden på sidan i en splitview där du kan markera partier på sidan för att se exakt kod, se vilken CSS-mal som används samt göra ändringar på koden för att se hur det skulle se ut på sidan utan att något händer. Detta gäller på både din egen och andras sidor, perfekt om du vill se hur någon lagt upp ett specifikt kodstycke på sin blogg eller webbsida.
Adobe Dreamweaver
Adobe Dreamweaver CS5,5– Dreamweaver är ett redigeringsprogram för webbsidor i både kodformat och WYSIWG (WhatYouSeeIsWhatGot)-format. Dreamweaver finns till både Mac och Windows operativsystem och stödjer både CSS och Java. Adobe Dreamweaver finns utgivna i olika versioner, såsom alla cs versioner.. Programmet har en del fiffiga funktioner, allt inom att kunna skapa Scriptkoder till att göra vanliga HTML eller CSS koder. Priset ligger på ca 6 000kr. Tillskillnad från Web Developer finns det ingen gratisversion men finns en provversion dock. Det finns även tidigare versioner av Adobe Dreamweaver såsom CS3 som är nästan lika utvecklat som CS5. Nya koder kommer ständigt upp inom HTML och därför måste programmen uppdateras ständigt.
Notepad++
Notepad++ - är en texteditor med öppen källkod som är utvecklad i programspråket C++. En skillnad mellan Notepad och Notepad++ är att det sistnämnda programmet har funktioner som underlättar för programmerare att skriva kod i ett antal olika programspråk. Notepad++ har funktioner såsom en regexp-sökfunktion och funktionslista för PHP, JavaScript med flera. Det finns även en del insticksprogram tillgängliga att installera. Några språk som har stöd för Notepad++ är ASP,C#, C++, CSS, HTML, Java, MS-DOS, Perl, SQL, XML.
Google site
Google site - är ett jättesmidigt verktyg som Google tillhandahåller alla som har en Google konto (alltså en gratis gmail). Med google site kan du skapa snygga funktionella hemsidor utan att egentligen behöva några förkunskaper alls. Du kan skapa hur många sidor du vill därför kan det vara lämpligt att skapa en testsida för att testa olika funktioner. Några av sakerna du kan göra på din google site är att ändra bakgrund, lägga till bilder, filmer, kartor, kalendrar, text, HTML-kod, filer m.m.. En nackdel med google site är att du får en lång och krånglig URL baserad på din gmail och google sitens namn som blir något i https://sites.google.com/site/martinsinternetochwebbtjanster/ (gammalt skolprojekt). Det finns dock möjligheter att knyta an en egen domän till Google siten även om det är lite krångligt.
N.nu
N.nu - är ett verktyg som låter dig skapa dina egna hemsidor lätt och gratis, fast med slutändelsen .n.nu. Det finns dock möjligheter att uppgradera kontot och knyta an ett eget domännamn, men uppgraderingen kostar 890 kr för två år (eller 90 kr i månaden). Fast det finns inget som hindrar dig från att testa att skapa en sida som du säkerligen kan få användning för.
Efter att du har skapat en webbsida så behöver du ha tillgång till ett webbhotell och ett domännam för att ladda upp sidan och göra den synlig på webben. Vissa av tjänsterna erbjuder det som ett tillägg som t.ex. N.nu för en extra summa medan Google site ger dig en lång krånglig URL. Ett webbhotell är en nödvändig kostnad för de flesta med ett företag som finns representerat på webben.
Några billiga och bra tjänster för webbhotell och domänamn är:Loopia
One.com
Binero
Lärt dig något om hur man skapar, designar och tjänar pengar på din blogg eller hemsida? Gillar du inlägget får du gärna Twittra, gilla på Facebook, posta på Pusha, länka eller kommentera inlägget.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar