Skapa blogg, gratis bloggdesign, enkel marknadsföring, SEO samt tjäna pengar på bloggen - allt i ett och mycket mer!

måndag 25 juli 2011

Tracback ger dig mer trafik och automatiska inlänkar från dina länkar

Om du har hållit på med ditt bloggande ett tag har du garanterat stött på termen trackbacks. En trackback är när du skrivit om en annan bloggares inlägg och länkat dit så skrivs automatiskt en kommentar med vanligtvis ett kort utdrag från ditt inlägg. Trackbacks ger alltså automatiskt en inlänk från den ursprungliga bloggen samtidigt som den andra bloggarens läsare får veta att du själv skrivit något om ämnet vilket garanterat ger en eller annan ny intresserad läsare tillskillnad från den tråkiga ”Åh vilket bra inlägg!”-kommentaren.

Nu är inte allt  frid och fröjd genom att du kan skaffa dig inlänkar från höger och vänster på det här sättet eftersom de flesta bloggare modererar sina bloggar och det kan därför ta ett litet tag innan din trackback dyker upp om ens bloggaren väljer att godkänna den eftersom det finns ett viss risk för spam. Men så länge du skriver ett vettigt inlägg så borde det inte vara några problem, men försök inte utnyttja tjänsten genom att trackbacka hit och dit utan som alltid ska det vara relevant för innehållet. Det finns även en risk för att bloggaren du valt att trackbacka till blockerat alla trackbacks och då får du tyvärr finna dig i det.

De flesta bloggverktyg har stöd för trackbacks. I Wordpress är trackback-länken alltid densamma som inläggets länk följt av /trackback/ oavsett om det står i inlägget eller ej. Testa själv, skickas du till inlägget så borde det fungera. Sedan lägger du bara in en eller flera trackback-länkar på samma ställer som du skriver inlägget i Wordpress och det fungerar i stort sett på samma sätt på de andra bloggverktygen. Kom dock ihåg att detta endast gäller om du postar inlägget direkt, om du skjuter upp inlägget för att publiceras vid ett annat tillfälle skickas ingen trackback.  Skriptet aktiveras och skickas sedan automatiskt.

Blogspot saknar tyvärr den här funktionen att lägga in trackbacklänkar och det finns vissa andra bloggverktyg som inte har stöd för trackbacks. Då kan du istället använda dig utav webbtjänsten Wizback Tech Trackback Ping. Denna webbtjänst låter dig istället göra en manuell trackback ping. Fyll i formuläret efter de uppgifter som efterfrågas för ditt inlägg samt ett kort utdrag och sedan klickar du bara på Submit Trackback. Du måste ha tillgång till den andra bloggarens trackback länk samt även ditt inläggs länk vilket betyder att du måste ha postat inlägget i förväg.

Trackbacks är ett smidigt sätt att berätta för andra om vad du skrivit och bidrar till att vidga vyerna kring ett ämne. Själv är det faktiskt första gången i detta inlägg som jag ska utnyttja trackbacks även om jag känt till termen och funktionen tidigare. Min trackback går till Tkj:s internetblogg och är från hans inlägg om trackback funktionen som var väldigt innehållsrikt. Här nedanför är trackback länken jag använt som ni kan titta och se hur min trackback kommit upp. Jag har använt mig av webbtjänsten ovan.

http://blogg.tkj.se/trackback-ger-dig-automatiska-lankar-tillbaka/trackback/


Lärt dig något om hur man skapar, designar och tjänar pengar på din blogg eller hemsida? Gillar du inlägget får du gärna Twittra, gilla på Facebook, posta på Pusha, länka eller kommentera inlägget.

0 kommentarer: