Skapa blogg, gratis bloggdesign, enkel marknadsföring, SEO samt tjäna pengar på bloggen - allt i ett och mycket mer!

fredag 10 juni 2011

Rubriker – sökmotoroptimera dina rubriker

Skriva klickvänliga rubriker


Se till att skriva intressanta rubriker som lockar dina läsare att klicka på dem, gärna lite kontroversiella men måste ändå reflektera texten för annars kommer irritation bara att uppstå när besökaren väl läser texten. Rubrikerna ska inte heller vara för långa eller för korta, 5-8 ord kan vara ett bra riktmärke. Se även till att få med ditt valda sökord 1-2 gånger i rubriken. Tillexmpel detta inlägg som heter Rubriker - sökmotoroptimera dina rubriker där ordet rubriker är valt som sökord, inte det bästa sökordet men rubriken förklarar syftet.
Underskatta inte siffrornas kraft men satsa på ojämna siffror istället. ”13 tips” är bättre än ”10 steg”.

Url – skaffa en sökmotoranpassad URL med en intressant rubrik


Något du kan utnyttja i blogspot/blogger är den förinställda funktionen att verktyget skapar din url för inlägget baserat på rubriken. Är din första rubrik XXX så blir även din URL det, även om du senare ändrar rubriken. URL:en är ett starkt verktyg för SEO men det kan bli lite tråkiga rubriker med bara sökord. Du kan då först publicera inlägget under din sökmotoroptimiserade rubrik för att skapa en relevant url för att sedan gå in och ändra rubriken för att få den intressant för dina läsare.
Ex
  1. Skriv först in rubriken SEO sökmotoroptimera rubriker H1 taggar
  2. Publicera inlägget
  3. Redigera sedan inlägget
  4. Ändra rubriken till Rubriker - sökmotoroptimera dina rubriker
Detta tips kanske inte är relevant för casual bloggaren som skriver om sitt liv eller träning, men om du satsar på få, ämnesspecifika inlägg med bra SEO högt upp i sökmotorernas listor kan det vara värt att göra det extra arbetet. Jag har själv utnyttjat det på denna sidan.

H1-taggar – ändra i templates för bättre SEO


Du kan ändra så att dina inläggs rubriker blir H1 taggar istället för det ofta förinställda  Bloggnamn-H1, Widgets-H2, Inlägg-H3. För att ändra måste du gå in i templaten/mallen, klicka här (länk kommer) så har jag förklarat exakt hur du ska göra.

H2-taggar – ändra i htmlkoden för bättre SEO


H2 taggar är något annat du kan utnyttja för att ge lite extra tyngd åt dina underrubriker i texten. Tyvärr verkar inte blogspot hantera detta automatiskt när du använder standardfönstret för att skriva och försöker göra texten större och fetstil utan den koden ändrar bara stilen. Då kan du enkelt gå in i html-fönstret istället och själv sätta ut h2-taggar genom att skriva koden

<h2> DIN UNDERRUBRIK </h2>
Denna metod går även att använda direkt i rubriken genom att istället sätta in  h1-taggar i rubrikfönstret men det är ganska krävande att ändra varje rubriks namn för att få h1-taggar. Gillar du inte stilen som din h2-tagg automatiskt ger kan du enkelt ändra dem i css-mallen i mallredigeraren.

*Ett tips = skriver du dina inlägg i Word innan du lägger in dem på din blogg kan du utnyttja den inbygga rubrik funktionen i Word för att ge dina underrubriker bestämda h-taggar. Rubrik 1 för h1, rubrik 2 för h2 o.s.v. Den formatering texten har i Word kommer att vara kvar även på bloggen så ha de i åtanke om du utnyttjar den varianten.

Lärt dig något om hur man skapar, designar och tjänar pengar på din blogg eller hemsida? Gillar du inlägget får du gärna Twittra, gilla på Facebook, posta på Pusha, länka eller kommentera inlägget.

0 kommentarer: